Arbejdsløshedsforsikring eller lønsikring – Hvad skal du vælge?

Skal du vælge en privat lønsikring?

Private lønsikringer bliver mere og mere populære i Danmark. Det er aldrig sjovt at blive opsagt sit arbejde og miste sin faste indtægt. Dagpenge er med til at sikre du ikke går fra hus og hjem, men der er faste beløb for hvor meget du kan få i dagpenge.Dagpengesatsen for 2018 er 18.633 kroner før skat for fuldtidsforsikrede. Ønsker du mere udbetalt skal du tegne en privat lønsikring.

Hvad er en arbejdsløshedsforsikring?

En arbejdsløshedsforsikring sikrer, at du kan modtage dagpenge hvis du bliver arbejdsløs. Du tegner en arbejdsløshedsforsikring gennem en arbejdsløshedskasse, også kaldet en a-kasse. Der er mange a-kasser at vælge imellem i Danmark. Du kan se en liste over de danske a-kasser og finde din nye a-kasse på www.skift-a-kasse.dk.

Arbejdsløshedsforsikring og lønsikring bruges nogle gange om det samme produkt, men der er en væsentlig forskel. Arbejdsløshedsforsikringen giver ret til dagpenge som er en offentlig ydelse. Den følger derfor nogle helt faste lovgivninger og satser som folketinget bestemmer. Lønsikringen er en privat forsikring som du tegner. Her er der ikke nogen fast begrænsning på hvor meget du kan modtage hver måned hvis du bliver ledig.

Sådan fungerer en lønsikring

En lønsikring er som sagt en privat forsikring som du tegner. Den dækker ligeledes hvis du bliver ledig, men den er ikke bestemt af samme regler som en arbejdsløshedsforsikring. Du kan både tegne en lønsikring gennem din a-kasse, men der er også flere danske finansvirksomheder der tilbyder lønsikringer. Den største fordel ved en lønsikring er at den kan dække en langt større del af din løn hvis du bliver ledig. Nogle tilbyder helt op til 90 procents dækning af din tidligere indtægt. Dette er med til at sikre at du kan bibeholde en langt større del af din hverdag og dine omkostninger, når du bliver opsagt.

Hvilken løsning skal du vælge?

Som oftest hænger de to sikringer sammen. Det er som regel et krav at du indbetaler til en arbejdsløshedsforsikring for at kunne tegne en privat lønsikring. Derfor vælger mange at tegne lønsikring gennem deres a-kasse, som tillæg til deres arbejdsløshedsforsikring. Men man behøver ikke være medlem af en a-kasse for at kunne tegne en privat lønsikring. Der er flere finansinstitutter som tilbyder privat lønsikring uden du har en arbejdsløshedsforsikring. Du skal blot være opmærksom på at din månedlige indbetaling til lønsikringen naturligvis er højere. Det er fordi selskabet selv skal dække hele ydelsen hvis du bliver ledig.

I sidste ende er det op til dig selv at vurdere, hvor meget af din nuværende månedlige indtægt du har råd til at miste, hvis du bliver ledig. Hvis dit månedlige budget er meget stramt, så kan det være katastrofalt at miste store dele af din indtægt. Du bør også lave en vurdering af din nuværende jobsituation, samt de fremtidige jobmuligheder i din branche. Jo mere usikker du føler dig, jo større er behovet for at være bedre dækket med privat lønsikring. Husk blot, på at du ikke må have viden om en fremtidig opsigelse når du tegner din lønsikring.