Guide: Sådan bliver du en bedre leder uden at bruge penge!

Læringsledelse hos DISPUK

I 2016 er det svært at være leder. Især er overgangen mellem at være medarbejder til leder noget af det aller sværeste. Der er en masse forhold og faktorer, man skal huske på samtidig med, at man skal omstille sig til nye arbejds- og ansvarsområder.

Af den grund kommer her nogle hurtige tips til, hvordan denne situation overskueliggøres.

Men synes du ikke, at disse tips kan hjælpe dig til at blive en bedre leder, kan du altid betale for en uddannelse i læringsledelse – det gør dig også i bedre stand til at lære fra dig!

Du kan ikke udvikle andre, før du udvikler dig selv

Inden du kan udvikle og lede dine medarbejdere, er det essentielt, at du udvikler dig selv først. Den bedste vej til perfekt ledelse er gennem selvrealisering og indsigt. Få derfor styr på dine forventninger og mål, inden du går i gang med at udskifte personale eller lave om på arbejdsprocesserne.

Det skal dog nævnes at “perfekt ledelse” ikke eksisterer. En god leder er i stand til at aflæse sine medarbejders kropssprog og signaler.

Ofte vil medarbejderen holde sig tavs, hvis der opstår utilfredshed med for eksempel uddelingen af arbejdsopgaver, hvilket kan føre til gnidninger på arbejdspladsen.

En god leder er i stand til at navigere gennem utilfredsheden, og finde opgaver der matcher medarbejderens behov og ønsker.

Hav fokus på dine medarbejdere

Hvis du er blevet forfremmet til leder, kan det være svært at omstille sig til lederjobbet. Der medfølger et langt større ansvar og dine tidligere kolleger, som du var på lige fod med, betragter dig nu anderledes.

Selve omstillingen fra medarbejder til leder er ofte problematisk, men overgangen bliver blødere, hvis du blot husker på disse tre ting:

  1. Pas på med at “over-lede”. Du skal ikke ånde dine medarbejdere i nakken, og konstant overvåge dem. Medarbejdere udvikler sig hurtigere, hvis de får ansvar! 
  2. Glem alt om dine gamle arbejdsopgaver. Du er ikke længere ansvarlig for hverdagens ad-hoc opgaver! 
  3. Få dig en mentor. Det er ligegyldigt om denne person er et familiemedlem, en tidligere chef eller noget helt tredje – det eneste, der betyder noget er, at du har mulighed for at dele erfaring og viden med denne person!

,,