Guide: Skal du være DJ? Der er penge at spare!

DJ der mixer p sin DJ pult

Kunne du tænke dig at styre dansegulvet? Så er du kommet til det rette sted. At springe ud som DJ er en spændende udfordring, men det kan være svært som nybegynder at vide, hvor man skal starte.

Med et kæmpe udvalg af diskoteksudstyr på markedet kan det for nybegyndere godt virke ret overvældende at komme i gang. Heldigvis kan du ved at følge denne guide lære “the basics”, så du kan få sat din fede spilleliste på og få folk op af sæderne!

Der findes i princippet to forskellige opsætninger: et analogt og et digitalt. Denne guide handler udelukkende om det digitale setup. Så hvis du vil være én af de DJ’s, der oplyses af skæret fra en lysende Macbook, er du kommet til det rette sted.

 

Du skal bruge en computer og noget software

Som sagt ser vi ofte DJ’s bruge Macbooks, men enhver nyere computer kan også sagtens klare tricket. Med hensyn til software findes der et utal af gratis produkter tilgængeligt på nettet, som du kan undersøge. Softwaren er temmelig vigtig, da den overskueliggør at lave de lette, lækre, flydende overgange mellem sangene eller mixe dem, mens de afspilles.

Det her setup er som sådan egentlig rigeligt til at begynde med, såfremt du bare vil lære, hvordan man mixer og sætter sange sammen i en sekvens. Dog er det ikke nok, hvis du vil ud og spille.

 

Skaf en digital interface

Uanset hvilken software du benytter, vil du komme til at mangle en digital audio interface, der kan forbinde din hardware og din software (fx højtalere med en PC). Som oftest vil du kunne få en med, når du køber et stykke software, men er det ikke tilfældet anbefaler vi Maya44 USB, hvis du er på et budget.

 

Overvej at anskaffe dig en DJ controller

Softwaren kan blandt andet kontrolleres med DJ controller, der basalt set virker som en controller til ethvert computerspil, men som ser noget anderledes ud. DJ controlleren indsættes i audio interfacen og kan i sig selv som sådan ikke afspille musik.

Til gengæld kan den simulere oplevelsen af at mixe, som man gør det på rigtige turntables (se nedenfor). Controlleren er sjov at have, fordi den giver en mere tilfredsstillende, organisk oplevelse, når du bruger din DJ software på computeren, så du føler dig som en ægte DJ.

 

Ingen højtaler, ingen lyd

Det er selvfølgelig én af de helt basale ting, men du skal have anskaffet dig et par gode højtalere, som du kan smide i din audio interface. Her findes der to slags: aktive og passive højtalere.

  • Aktive højtalere har en indbygget forstærker og virker derfor uden en ekstern forstærker, hvorimod passive højtalere skal bruge en forstærker til at skubbe lyden ud af dem.
  • Passive højtalere er som regel dyrere end aktive højtalere, fordi du skal tilkøbe en forstærker. Imidlertid vil du opnå en renere lyd med passive højtalere end med aktive.

Vi anbefaler, at du køber et sæt aktive højtalere til at begynde med, da du kan få utrolig meget for pengene i dag.

 

Hovedtelefoner

Når du står og spiller foran en kæmpe flok feststemte mennesker, vil du opleve, at du næsten ikke kan høre den musik du spiller, fordi dine højtalere selvfølgelig peger ud mod publikum, der skråler på livet løs. Derfor er det enormt vigtigt at have nogle gode hovedtelefoner, der kan fungere som monitors.

Det kan bedre betale sig at give lidt ekstra for et par hovedtelefoner, der sidder behageligt rundt om ørene, når man skal have dem på i mange timer ad gangen. Derfor anbefaler vi Beyerdynamic DT 770 Pro, hvor du får enormt meget kvalitet for pengene.

 

Turntables

Foruden højtalere er turntables nok den dyreste del af et digitalt DJ setup. Turntables er ufatteligt alsidige, brugbare og indeholder enorme mængder musik og lyde til at mixe med.

Med et turntable har du principielt flere tusind sange mellem hænderne klar til at blive mixet sammen og kombineret på uendeligt mange måder. De er dog rigtigt dyre, så vi anbefaler, at du ikke foretager den investering, førend du har været igennem resten af listen.  

 

Undersøg brugt-markedet

DJ udstyr er let at finde brugt, eftersom at mange opgraderer deres setup, eller som med så mange andre hobbyer, mister interessen igen. Derfor er der mange penge at spare, hvis man ikke har noget imod, at en anden har haft sat sine fingre på knapper før én selv.