Hvad bestemmer prisen på din bilforsikring?

Hvad bestemmer prisen på din bilforsikring
Synes du også, at det er svært at gennemskue priserne på bilforsikringer? Her bringer vi dig en kort guide til, hvilke faktorer der er med til at bestemme prisen, samt hvad du kan gøre for at få en billigere bilforsikring.

 

Selvrisikoen

Selvrisikoen er den del af det samlede beløb du selv skal betale, såfremt der sker et uheld. Det er altså det beløb, du selv skal kunne punge ud med, hvis uheldet er ude.

Se mere på Mikonomi.dk. 

Hvor stor din selvrisiko er har stor betydning for den årlige præmie for din bilforsikring. Når du sammenligner forsikringsselskabernes priser, er det derfor vigtigt at holde øje med, hvad de har sat selvrisikoen til. Typisk sættes der en forholdsvis høj selvrisiko som udgangspunkt, da prisen for forsikringen dermed virker mindre, end den måske er i det lange løb.

Vælger du en bilforsikring med en høj selvrisiko, så er prisen på bilforsikringen oftest lav. Vælger du derimod, at du ønsker så lav en selvrisiko som du kan, er det muligt at få en billigere årlig præmie. Uanset hvad din selvrisiko bliver sat til, skal du være i stand til at betale dette beløb, såfremt der skulle ske et uheld.

 

Din erfaring som bilist

Når forsikringsselskaberne skal bestemme prisen for din bilforsikring, tager de en række faktorer i betragtning. Disse inkluderer, og handler især om, dine kørselserfaringer. Betegnelsen forsikringsselskaberne bruger til dette er anciennitet og bestemmes ud fra din alder, hvor mange år du har kørt bil i eget navn, og hvor mange tidligere skader du eventuelt har haft.

Hos du fleste forsikringsselskaber bliver du vurderet som elitebilist såfremt du har kørt bil uden skader i 3-8 år, men der er en række betingelser, der kal være opfyldt. En af disse betingelser er at du er over 25 år, og hos visse selskaber er denne minimumsalder sat til 28 og 30 år. Det er til gengæld oftest muligt at overføre tidligere firmakørsel og på denne måde opnå lidt ekstra anciennitet.

Hvorvidt du er elitebilist eller ej har stor indvirkning på den pris, du kan blive tilbudt af forsikringsselskabet. Er du ikke elitebilist endnu, kan du hos mange forsikringsselskaber tage et kursus, der hjælper dig tættere på denne status. Hvilket tilbud og hvem der kan tage det svinger meget fra selskab til selskab, men det er helt klart noget, der er værd at undersøge.

 

Hvilken bil du vil forsikre

Når du skal have en bilforsikring er der mange penge at hente ved at køre en mindre eller ældre bil. Når præmien bestemmes er der tale om en vurdering af hvor stor en risiko du, som bilist, udgør for forsikringsselskabet. Forventer selskabet at skulle udbetale store erstatninger til din dyre bil er præmien naturligvis høj.

Vælger du i stedet en mindre bil, eller en ældre brugt model, koster udbedringerne ikke lige så meget og du udgør ikke en lige så stor risiko. I en bil med under 75 HK er der begrænsing for, hvor hurtigt du kan køre, og hvor meget skade du dermed kan forvolde andre og deres biler.