Når man mangler kredit, kigger man oftest mod banken

Mikrolån

Når man skal optage mikrolån eller har andet behov for kredit, har det indtil for nyligt været normalt, at man kigger mod banken. Bankerne begyndte imidlertid at lukke for kassen i forbindelse med finanskrisen, hvor mange folk mistede deres jobs eller måtte gå ned i løn, for at forblive konkurrencedygtige på arbejdsmarkedet.

Dette affødte naturligvis et øget behov for finansiering fra anden side, da en stor del af disse mennesker mistede deres indkomst enten helt eller delvist. Det første man bør kigge på, hvis man mister hele eller dele af sin indkomst, er naturligvis at nedsætte sit forbrug, men for de fleste mennesker vil det imidlertid være forbundet med en del besvær at skulle lægge deres livsstil om – især, hvis man har en partner, børn eller andre, der måske også vil lide under, at forbruget skal skrues ned.

Selvom mange måske vil mene, at man i den forbindelse bare kan skrue ned for sit forbrug, er det altså ikke let at gå fra at kunne spise ude eller spise god mad derhjemme, til udelukkende at spise økonomisk. Og har man finansieret dyre vaner som eksempelvis rygning, kan omstillingen være endnu sværere at gennemgå, selvom det ligeledes kan ses som en passende anledning til at komme af med de dårlige vaner.

Mere end bare et behov

Det er dog vigtigt at påpege, at mange af de mennesker, der var på udkig efter finansiering, ledte efter måder at få økonomien til at løbe rundt på. En uforudset udgift har nemlig større effekt på budgettet, når man ikke har en fast indkomst, sammenlignet med, når det forholder sig modsat.

Mange mennesker kunne eksempelvis stå i den situation, at de har fået en uforudset regning, der skal betales inden for kort tid, hvis man vil undgå rykkergebyrer og andre udgifter, som kan gøre regningen endnu dyrere end tilfældet behøver at være.

I dette tilfælde vil det være svært at få finansiering, hvis man afvises i banken, hvilket vil ske med aller størst sandsynlighed, hvis ens økonomiske situation er blevet forværret.

Hér udfylder mikrolånsfirmaerne et tomrum, da de tilbyder lån til privatpersoner uden behov for at sikkerhed. Man betaler derfor en lidt højere rente som sikkerhed for lånet, men beløbene er tilpas små til, at det er meget svært at komme i problemer med lånet, såfremt man har sikret sig, at det kan tilbagebetales. Samtidig er renten på mange af de billigste mikrolån på et niveau, der kan sammenlignes med en kassekredit, samtidig med, at de tilbyder langt flere fleksibilitet. Alt dette gør kviklån til en attraktiv låne mulighed, hvis man har et kortfristet behov, der skal finansieres.